lenzen

Hoe werkt een contactlens?

Contactlenzen rusten op het hoornvlies, het transparante oppervlak van het oog. Zij worden op hun plaats gehouden door adhesie aan de traanfilm, die het voorste deel van het oog bedekt, en, in mindere mate door de druk die de oogleden uitoefenen. Bij het knipperen, glijden de oogleden over het oppervlak van de contactlens waardoor ze lichtjes gaat bewegen. Deze beweging zorgt ervoor dat de tranen het hoornvlies of cornea kunnen bevochtigen. De tranen helpen ook om de vuildeeltjes te verwijderen die zich tussen cornea en contactlens kunnen opstapelen.
Contactlenzen zijn optische, medische hulpmiddelen die vooral aangewend worden voor het corrigeren van verziendheid, bijziendheid, astigmatisme en presbyopie. In deze gevallen wordt het licht niet nauwkeurig genoeg op het netvlies (een transparante laag van zenuwcellen die een rol spelen bij de lichttransmissie) geprojecteerd. Dit resulteert in een wazige beeldvorming: het zicht is niet meer scherp.

TOP

Zal je contactlenzen kunnen verdragen?

Een groot deel van de bevolking kan probleemloos lenzen dragen. De technologie is de afgelopen jaren sterk geëvolueerd en heeft veel meer mogelijk gemaakt. De nieuwe generatie lenzen is zeer 'oogvriendelijk'.

Toch kunnen lenzen moeilijk te verdragen zijn indien :

Raadpleeg in ieder geval je contactlensspecialist. Hij zal je kunnen vertellen of contactlenzen al dan niet een geschikt correctiemiddel voor je zijn.

TOP

Wat zijn de voordelen van contactlenzen?

Er zijn 3 verschillen types voordelen aan het dragen van contactlenzen:

  1. esthetische
  2. visuele & praktische
  3. beroepsgebonden

Esthetische voordelen:

Contactlenzen zijn onzichtbaar voor anderen.
Contactlenzen 'ogen' natuurlijk; ze laten je natuurlijke uitstraling onaangetast.
Contactlenzen doorstaan modetrends.
Vooral bij hoge correcties zijn lenzen spectaculair vergeleken met een bril.
De esthetische voordelen beperken zich niet tot louter 'mooi' zijn. Sociale acceptatie en vooral fysieke beweeglijkheid worden bevorderd door het dragen van lenzen.
Kleurlenzen kunnen je ogen extra accentueren of er een andere tint aan geven. Ze zijn beschikbaar zonder of met correctie en in kleurversterkende of opake tinten.

Visuele & praktische voordelen:

Contactlenzen bieden je een totaal gezichtsveld.
Ze gaan niet aandampen bij temperatuurverschillen en regenweer.
Geen vervorming bij hogere sterkten.
Zitten niet in de weg tijdens het sporten of bij andere vormen van vrijetijdsbesteding.
De lenzen blijven steeds gecentreerd op de oogas zodat de correctie optimaal is.
Betere dieptewaarneming bij hogere sterkten.
Sommige visuele afwijkingen kunnen beter met contactlenzen worden opgelost zoals afakie, keratoconus, anisometropie, aniseikonia enz.

Beroepsgebonden voordelen:

Heel wat beroepsactiviteiten vergen een uitstekend zicht. Hier zijn contactlenzen een ideale oplossing : fotografen en zij die professioneel te maken hebben met microscopen, telescopen en optische instrumenten dragen graag contactlenzen
Ook chirurgen, beroepssportlui en leden van ordediensten kiezen snel voor de optische- en de gebruiksvoordelen van contactlenzen. Dat actrices en acteurs gretige lensdragers zijn is voldoende bekend

TOP

Wat zijn de nadelen van contactlenzen?

Op zich zijn er geen nadelen aan contactlenzen dragen als je met onderstaande voorwaarden rekening houdt.

Het leren inzetten en uitnemen moet je even onder de knie krijgen en verder is het wennen aan zachte lenzen zo gebeurd!
Voor vormvaste lenzen ("harde lenzen") moet je jezelf wat meer tijd gunnen.
Het dragen van lenzen vraagt altijd enige discipline, voornamelijk om zich te houden aan de regels van de hygiëne en de instructies van de aanpasser.
Alle soorten lenzen dien je dagelijks te reinigen en te desinfecteren, uitgezonderd daglenzen.
De moderne alles-in-één vloeistoffen zorgen er wel voor dat de lensmanipulatie tot een minimum kan herleid worden.

TOP

Welke soorten lenzen bestaan er?

Er wordt meestal een onderscheid gemaakt tussen vormstabiele (=harde) lenzen en zachte lenzen.

Vormstabiele of harde lenzen:
Deze lenzen hebben zoals de naam het zegt, een vaste vorm en zijn niet plooibaar.
Het oog zal zich aanpassen aan de vormstabiele lens.

Zachte lenzen:
Deze zijn zacht en flexibel en nemen de vorm van het oog aan.

Maar in de zachte lenzen zijn nog heel wat opsplitsingen:

Naar draagtijden toe

Daglenzen worden dagelijks vervangen, dit zorgt voor een zeer goede zuurstofvoorziening op het oog, daar deze lenzen nooit de kans krijgen om “vuil” te worden.

Tweewekelijkse lenzen worden in sommige gevallen gekozen, naar hygiëne toe is dit een zeer goede lens.

Maandlenzen worden een maand gedragen. Ze worden elke avond uit het oog gehaald om minimum 8 uren in een reinigingsvloeistof te zitten. Dit type lens zit prijskwaliteit zeer goed en wordt dan ook het meest aangepast.

Halfjaarlijkse lenzen worden een half jaar gedragen, maar dienen ook elke avond uit het oog gehaald te worden om een 8 tal uren te reinigen. Dit type wordt steeds minder gebruikt.

Permanente lenzen kunnen in sommige gevallen dag en nacht gedragen worden. Belangrijk is dat er voldoende zuurstoftoevoer naar het oog is zodat het oog ook ’s nachts kan ademen. Het is belangrijk om eerst contact op te nemen met een contactlensspecialist, om te zien of dit type voor u geschikt is.


Naar materiaal toe

De keuze van materiaal wordt in grote mate bepaald door de hoeveelheid tranen, en de problemen die zich tijdens het dragen stellen. Er kan op elk moment nood zijn aan een ander type, dit wordt duidelijk tijdens de halfjaarlijkse controles en wordt samen met de lensaanpasser grondig besproken en opgevolgd.

TOP